tisdag 28 maj 2024

Öringsfiske i Luleälven

 Hej alla fiskevänner

Det är länge sedan jag skrev. Har haft problem med att få in kort från telefonen till datorn, hade väl kunnat skriva ända men det är roligare om man kan visa något samtidigt. Eftersom jag inte är någon bloggerska, skriver inte så ofta, trodde en del att vi hade slutat. Vi fortsätter att binda så det är bara att ni hör av med vad ni önskar och jag lovar de kommer levereras snabbt.

Som jag sagt tidigare så binder vi upp under vinterhalvåret alla flugor som vi har ute på webben för att vi ska kunna leverera flugorna till er så snabbt som möjligt. Ni som har egna önskemål på flugor som vi inte har, säg till oss till hösten så kan vi binda upp dem då och skicka dem när ni vill.


Sent premiärfiske för våran del i älven, mycket is och snö, fanns ingenstans att få ner båten så det gick att fiska.

Första gången blev den 3 maj, då fanns det ett litet hål som var isfritt. Vi fick väldigt bra med öringar, vikt mellan 1,1-1.7 kg samt 1 på 2.4 kg, samt en fin harr och några gäddor men ingen lax.

Var ner den 5 maj, 2 timmar blåser kallt, fick 2 öringar, 9 maj 4 timmar fick 1 öring, 11 maj 3 timmar 4 öringar största 3,4 kg, sol och fint men det blåser. Vi fick 6 laxar och 5 gäddor som åkte tillbaks i vattnet. Laxarna har varit kvar sedan förra våren och ska nu ut igen.

12 maj var ner en liten stund, fick 1 öring 1,7 kg.

Vattenfall började släppa genom alla 3 dammluckorna så det kommer mycket skit i vattnet samt det blev väldigt grumligt, svårt att fiska och veta vad man gör. Vårfloden.

16 maj försökte fiska bland all bråte och höga vatten fick ingenting.

For ut till stugan och eldade upp majbrasan och krattade där det inte låg snö.



23 maj, sol varmt, för varmt, fiskade 5 timmar fick 9 fina fiskar med oss hem, ingen jättestor 1,2-1,6 kg.
24 maj, ännu intensivare sol, vi pallade med värmen i 3 timmar fik 5 fina öringar 1,1-2,7 kg, Vattenfall släpper fortfarande genom 3 dammluckor, drygt 1000.
25 maj, lite behagligare temp ute och det fläktar en aning, fiskade i 4 timmar och fick 7 granna öringar1,3-2,3 kg.
Här är några av alla öringar vi fått, men många andra fiskare har fått väldigt bra, både från båt och från land, i stort sett från den 21 maj, trots det höga flödet, och det är nog inte slut än. Våren är ca 2 veckor senare än normalt efter vad jag kommer ihåg.
Nu den 30 maj ska vi fara ner och fiska, de släpper nu bara genom 1 lucka, ändå lite högt vatten men det börjar bli mer normalt. Vi tror att öringsfisket i år kommer att sträcka sig en bra bit in i juni, men just nu är det en enorm värmebölja här, temp 27-29 grader varmt, stekande sol och svag vind, vattentempen kan bli för hög snabbt, men vi kommer ändå göra ett försök, så skönt och fridfullt i båten på vattnet.
Ha nu en riktig fin vår vart än du bor
Bästa fiskehälsningar
Benny & Margareta